Църквата Свети Никола

Църквата Свети Никола

 Уникалната по рода си и най стара сграда в Елена е датиращата от XVI век църква Свети Никола. Първите сведения за съществуването на църквата датират още от 1518 год. върху пластирна преписка на еленчанина Пера. Според легендите за църквата се смята, че в нея са се съхранявали множество стари ръкописни ценни книги, които са били зорко пазени и при нужда раздавани от специален свещеник. Църквата също става жертва от набезите на кърджалиите през 23 април 1800 год. по време на християнския празника Гергьовден. Църквата бива силно опожарена, при което значителна част от ръкописите са унищожени напълно. През 1804 год. църквата е построена тайно от турските власти за изключително кратък период от време за 40 дни, благодарение на средствата и труда на заможни еленчани, бива напълно възстановена.

За да не се привлича вниманието на турските власти, външно църквата е построена със семпъл и непретенциозен облик и архитектура и умишлено вкопана навътре в земята. Контрастно на своята външност, вътрешността на ортодонтската църква е с красиво и пищно изпълнение, пренасящо символично усещане за огледално отражение на човешката душа.

Църквата Св. Никола е изящно изографисана през 1817 - 1818 год. от видните еленски зографи Давид и Яков, родени в махала Долни Болерци. По време на изографисването на църквата силно участие са взели и местните зографи Йоан Попович и Йордан Михов Клементски. Изящните църковни стенописи са с изключително ценна стойност и са обявени за паметник на културата с национално значение. Сред редките за България и дори Македония, стенописи с безценна художествена стойност може да бъдат видени светите образите на Георги Софийски Нови, Сава Сръбски, Методи Моравски и дори лика на Св. Климент Охридски.

Разположена от дясната страна на църковното пред олтарно пространство, може да се види вградена каменна плоча с изящен надпис, изработен от Дойчо Граматик, която посочва точната дата на изграждане и ктиторите. С изключително богата художествена и духовна стойност са владишкия трон и дървения иконостас на църквата.

 През 1966 год. еленския храм е силно конструктивно укрепен, по време реставрирането е открита ценна каменна плоча с изящен релеф лик на патрона на едноименната църква, Св. Никола, по стенописите разположени над северната врата.

Благодарение на статута си на първа сграда в града, църквата е окончателно реставрирана през 1987 год. и от тогова се радва на силен интерес от посетителите на Елена.

Църквата Св. Никола е разположена в непосредствена близост до Даскалоливницата и църквата Успение на Пресвета Богородица, на улица Каршовска № 8.

Уникалната по рода си и най стара сграда в Елена е датиращата от XVI век църква Свети Никола. Първите сведения за съществуването на църквата датират още от 1518 год. върху пластирна преписка на еленчанина Пера. Според легендите за църквата се смята, че в нея са се съхранявали множество стари ръкописни ценни книги, които са били зорко пазени и при нужда раздавани от специален свещеник.

уеб дизайн