Христовски водопад

Христовски водопад

 Христовски водопад

Христовския водопад е разположен в Еленския балкан, южно от махала Христовци на село Руховци, в непосредствена близост от около 6км. до град Елена. Красивия водопад, образуван от р. Мийковска, разположен на 400 м. средна надморска височина, се нарежда сред най-посещаваните забележителности в Еленския балкан. През 1974 год. на 13 май цялата местност на Христовския водопад с площ от 3 х.а. е обявена за защитен природен обект. Красивия водопад се отличава със скромни размери от около 9 м. височина.

До местоположението на водопада се достига чрез маркирана еко пътека, преминаваща през живописните кътчета на Еленския балкан, при пешеходен маршрут от град Елена се достига до него за около 3 часа. Най-достъпен и кратък е маршрутът през отбивката, разположена над село Руховци, обозначена с указателна табела, след която има възможност за паркиране на превозното средство и достигане на водопада само след 20 мин. разходка.

Запленяващия водопад е като притегателна сила за погледите на посетителите, с игривите си устремени кристални водни струи падащи от девет метра височина в скалистото легло на красивата река Мийковска.

Издигащите се над водопада високи скали, се преминават през летните дни от западната му страна чрез атрактивно спускане с алпийски рапел, но единствено с помощта на опитен инструктор. По скалистия стръмен склон от лявата страна, по течението на буйната река, своето място е намерил сгушен келяв габър.

 Привлекателна за посетителите е и възможността за преминаване по реката със спускане с въжен тролей по-специално пригоден маршрут, преминаващ по протежението на природния феномен. А през летните дни, привлекателните стръмни скалисти склонове предлагат неустоимо атрактивни възможности за скално катерене на практикуващите този спорт, сред уникално красивата природа на водопада.

През лятото в тази местност се откриват прекрасни възможности за лагеруване сред живописната природа и свежия въздух на приказно красивия водопад.

Основна причина за обявяване на Мийковския водопад за защитен природен обект е стремежът за запазване и опазване красотата и уникалността на ландшафта на тази живописна местност.

Неоспоримия чар на природния феномен буди удивление във всеки, който го е зърнал със своята приказна феерия от блещукащи светлинки по пръските кристално чиста вода.

Около водопада се предлагат отлични условия за почивка и развлечения на посетителите, благодарение на изградените съоръжения за отдих с възможности за барбекю и пейки. От дясната страна на водопада се открива живописна обширна поляна потикваща към блаженна почивка сред хармоничните звуци на магнетичния фееричен водопад. За любителите на красивата Еленска природа, местността на Христовския водопад предоставя прекрасни възможности за отдих и развлечения през слънчевите летни дни.

Христовския водопад е разположен в Еленския балкан, южно от махала Христовци на село Руховци, в непосредствена близост от около 6км. до град Елена. Красивия водопад, образуван от р. Мийковска, разположен на 400 м. средна надморска височина, се нарежда сред най-посещаваните забележителности в Еленския балкан.

уеб дизайн