Къща-музей Иларион Макариополски

Къща-музей Иларион Макариополски

 Къща-музей Иларион Макариополски

От всички 147 запазени архитектурни паметници, най-голям интерес в посетителите предизвиква къщата-музей Иларион Макариополски, разположена в близост до общината в центъра на град Елена  на ул. Дойно Граматик № 2. Къщата е обявена за паметник на културата от национално значение и е част от музейния комплекс възраждане.

В тази къща през са родени и живели видният радетел за църковна независимост Иларион Макариополски и неговият брат Никола Михайловски, възрожденския книжовен деец за просвета и синът му Стоян Михайловски, роден поет и сатирик. В тази къща е основано през 1863 год. местното читалище Напредък.

Къщата притежава изключително висока историческа и архитектурна стойност, представител на традиционните местни богати талпени жилища.Строената в периода 1715-1710год. къща на три етапа, със заложени емблематични за елинските къщи материали от дърво и камък. Двуетажната сграда притежава живописен типичен за местността външен облик с големи стрехи, решетъчни прозорци, раздвижен обем и чардаци. Къщата е запазена в отлично автентично състояние във възрожденски стил с неподправен уют и топлина носещи духа на своите стопани. Къщата на семейство Михайловски се отличава с прекрасна експозиция и богата история.

На нивото на приземния етаж са разположени стаята за живеене, избите, конюшните и складовете. До втория етаж на къщата може да се достигне, както по закритата, така и по открита стълба. Посетителите имат възможност да разгледат обстойно богатия дом на духовния деец, интерес представляват чардака с големия одър, на който са почивали цялото семейство през топлите дни, огнището и прекрасната битова уредба с автентична възрожденска атмосфера.

Конюшните в къщата са преобразувани в зали за посещение с изложени експонати свързани с живота на семейството. В избените помещения са устроени картинни галерии с изящно изработени картини и икони.

Просторния двор е окичен с живописна градина със зелени чемшири и красиво цъфнали ябълкови дръвчета, а в близост до нея са разположени Хаджихристовата чешма и паметника на Иларион Макариополски.

В двора на къщата се може да се види строената през 1974 год. от прачичото на духовния деятел, Хаджихристова чешма, подновявана в два по късни етапа от бащата и брата на Иларион Макариополски през 1813 год. и 1973 год.

Къщата на Иларион Макариополски е обявена за музей през 1956 год. Първоначално в музея са изложени експонати свързани с живота и бита на Елена и е присъствала само една малка експозиция, свързана с църковния деец.

В сегашната експозиция участват множество лични вещи и документи на Иларион Макариополски, неговият брат Никола Михайловски и сина му Стоян Михайловски.

От всички 147 запазени архитектурни паметници, най-голям интерес в посетителите предизвиква къщата-музей Иларион Макариополски, разположена в близост до общината в центъра на град Елена на ул. Дойно Граматик № 2. Къщата е обявена за паметник на културата от национално значение и е част от музейния комплекс възраждане.

уеб дизайн