Къпинския манастир

Къпинския манастир Св. Николай Чудотворец

Ежегодно през месец юни жителите на град Елена си организират поход до Къпинския манастир „Св. Николай Чудотворец”. За няколко часа стигат до него, през преки пешеходни маршрути.
Манастира се намира до село Велчево, в северозападна посока от град Елена. Историята му започва през 1272 година, по управлението на цар Константин Асен – Тих. Единственото доказателство от това време е надпис, с годината и името на тогавашния храм „Света Троица”. Тогава е бил значим религиозен център. Опожаряват го турските поробители, при завладяването на Търново. През XVII век е отново възстановен с тяхно позволение. След това отново разрушаван и изгражда няколкократно. Последното опустошен е през 1789 година и възстановен пред 1835 година. Около 20 години по-късно, двама заможни братя от Елена, даряват средства за построяването на сграда за живеене в манастира.
Къпинския манастир е бил и средище по време на българското Възраждане. Там тайно са се събирали много от видните българи и общественици, допринесли за освобождението на България. Важна роля играят срещите в манастира, при подготовката на Априлското въстание. По време на Руско-турската освободителна война, до манастира се провежда ожесточена битка. Част от загиналите руснаци биват погребани в самия християнски храм. Има данни, че Софроний Врачански именно в него създава и преписва „История славянобългарска”.
Днес Къпинския манастир е съставен от два параклиса, църква, стопанска и жилищна сграда. Църквата „Св.Николай” е не променена от 1835 година, тя е безкуполна сграда с дървени парапети и колони. Множество икони от XVIII и XIX век са събрани в църквата. Там са едни от най-старите и красиви творения на християнската вяра.
Параклиса „Въведения Богородично” се намира на втория етаж на жилищната сграда. Построен е и изрисуван със стенописи, в рамките на 1864 година. Средствата за създаването му са, от голямото дарение на братята Хорозови. Другият параклис „Благовещение”, е в другото крило на манастира. Там се съхраняват някой от най-ценните икони.
Къпинския манастир „Св. Николай Чудотворец”, е постоянно отворен за посещение и позволява пренощуване в светото място.  

Ежегодно през месец юни жителите на град Елена си организират поход до Къпинския манастир „Св. Николай Чудотворец”

уеб дизайн