Архитектурно-исторически комплекс Даскалоливницата

Архитектурно-исторически комплекс Даскалоливницата

 Архитектурно-исторически комплекс Даскалоливницата

Възрожденска Елена е с богато културно и историческо наследство като един от центровете на родната просвета и образование. Един от основните фактори за процъфтяването на образованието и запазване на българския дух и вяра по време на османско владичество е завидното икономическо състояние на местните граждани.

Първата българска и най-важна гражданска сграда в Елена е Даскалоливницата. Двуетажната сграда е построена през 1844 година, помещаваща основаното от Иван Момчилов и Никола Михайловски, първото класно училище в страната. Името на училището идва от един от най-видните му възпитаници Петко Рачев Славейков, който го кръщава Даскалоливницата. Други нейни възпитаници са Драган Цанков, Иван Касабов, Никола Козлев, Сава Катрафилов, Ст6оян Робовски, братя Кършовски и др.

Изградената от камък и дърво внушителна сграда изключително ценен паметник на културата с национално значение. През 1963 год. сградата е реставрирана и възстановена изцяло със запазен отлично външен облик, и специално пригоден вътрешен за представяне и излагане на местната експозиция „ Елена през епохата на Възраждането”. В експозицията се представя хронологично чрез документи и снимки историята на града от своето възникване, чак до Руско-турската война. Силен интерес предизвиква в посетителите разположената на приземния етаж, експозиция на параклис Архангел Михаил, с пренесени вещи от църквата Архангел Михаил в село Шилковци, в която може да се разгледат изложените изящни стенописи, икони и църковна утвар.

На първия етаж се намират използваните за дюкяни, три големи силно осветени мази със самостоятелно обособени входове. На приспособения за учебни цели втори етаж са разположени две класни стаи, специална стая предназначена за пособия и стая за учителя. Училището е разполагало с голямо разнообразие от съвременни класни помагала, учебна програма и специални педагогически и учебни похвати. В Даскалоливницата са подготвяни видни революционери, духовници, учители и политически дейци с активна роля във възстановяването на Българската държава. Тук са подготвени учители за 61 града възпитаници на Даскалоливницата, както и за 31 села за цялата страна и извън нея.

Силен интерес за посетителите представлява този изключителен архитектурен ансамбъл в неговите предели влизат храмовете „Успение на Пресветата Богородица” и „ Св. Никола”, Гуневата къща, помещаваща днес дирекцията на днешния музей на Възраждането. Най-старата сграда сред този ансамбъл е църквата Св. Никола, в която са се съхранявали множество стари ръкописи и ценни книги, голяма част от които са унищожени при пожара от 1800 год. След пожара църквата е възстановена и обновена с дарителски средства. Църквата се отличава със семпла външна архитектура и облик, но с богат и пищна вътрешна украса.

Първата българска и най-важна гражданска сграда в Елена е Даскалоливницата. Двуетажната сграда е построена през 1844 година, помещаваща основаното от Иван Момчилов и Никола Михайловски, първото класно училище в страната.

уеб дизайн